Youtube Video

1927 Tarihli Uzunköprülü Ali Efendi Çeşmesi'de Suyuna Kavuştu.

1927 Tarihli Uzunköprülü Ali Efendi Çeşmesi'de Suyuna Kavuştu.

Tarih:2024-02-04 / Hit:1298

Bir vakıf medeniyeti olan ecdadımız bunun bir numunesi olarak hayır niyetiyle yaşadıkları mahalleye , şehre çeşmeler inşa etmişler. Bu çeşmeleri inşaa ederken de dümdüz ve ruhsuz bir şekilde inşaa etmemiş bir estetik ve zarafet içerisinde inşa etmiştir. Bu eserler zaman içerisinde tarihten bir bir kaybolurken günümüzde bu eserlerin tekrar ihya çalışmaları memnuniyet verici.

Bu tarihi eserleri ihya edenlerin başında ise Fatih Belediye başkanı sayın Ergün Turan gelmekte. İstanbul için son derece önemli bir yer olan Fatih’in kültürel kimliği açısından son derece önemli olan bu çeşmeler ihya edilmekte ve Fatihli bu tarihi çeşmelerin suyundan istifade edebilmektedir.

Fatih Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan 71. çeşme olan 1927 tarihli Uzunköprülü Ali Efendi Çeşmesi diğer tarihi çeşmeler gibi suyuna kavuştu.

Çeşme, Balat Mahallesi, Mismarcı Sokak üzerinde yer almaktadır. Tonoz örtülü, kare planlı çeşme taş ve tuğla almaşık sistemle inşa edilmiştir. Ön cephesinde yarım daire kemer ile çerçevelenmiş, içerisinde kurna ve kitabe bölümlerinin de yer aldığı bir niş bulunmaktadır.

Çeşmenin özgün kitabesi günümüze ulaşırken özgün kurnası tamamen kaybolmuştur. İnsan Sûresi 21. Ayetten bir bölüm ile başlayan üç satırlık talik hatlı kitabesinden çeşmenin 1927 yılında tüccar Uzunköprülü Ali Efendi tarafından inşa edildiği anlaşılmaktadır. Yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında çeşmenin yüzey kayıpları tamamlanmış, kemer ve tonoz örtüsü güçlendirilmiş, derzleme çalışması yapılmış, ayna taşı ile kurnası özgüne uygun şekilde yeniden üretilerek çeşme suyuna kavuşturulmuştur.

 

YORUM YAZ




Son Eklenen Yazılar

Dünya'nın En Eski Ekmeği Çatalhöyük'te Bulundu

  Dünyada kentleşmenin olduğu ilk yerlerden Çatalhöyük'teki kazıda 8 bin 600 yıllık "ekmek" bulundu. Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan, Neolitik ...

Unutulan Büyük Türk Hükümdarı Babürşah ve Panipat Savaşı

Tarihte, Türkler tarafından Türkistan’da Selçuklu, Timurlu; Anadolu’da Osmanlı Devletleri gibi, Hindistan’da da muhteşem “Babürlü” veya “Gürganiye” Devleti kuruldu....

1927 Tarihli Uzunköprülü Ali Efendi Çeşmesi'de Suyuna Kavuştu.

Bir vakıf medeniyeti olan ecdadımız bunun bir numunesi olarak hayır niyetiyle yaşadıkları mahalleye , şehre çeşmeler inşa etmişler. Bu çeşmeleri inşaa ederken de dü...