Youtube Video

Tarihi Muid Ahmed Efendi Medresi Yeniden İhya Ediliyor

Tarihi Muid Ahmed Efendi Medresi Yeniden İhya Ediliyor

Tarih:2023-12-29 / Hit:870

Tarihi bir eğitim yuvası asıl misyonuyla yeniden ihya ediliyor.

1640-1647 yılları arasında Şeyhülislam Muid Ahmed Efendi'nin inşaa ettirdiği medrese restorasyon sürecine özgün malzeme ve yapım tekniğiyle Fatih Belediyesi tarafından yeniden ihya ediliyor.

Muîd Ahmed Efendi’nin yaptırdığı medrese, Fâtih Camii’nin Haliç tarafında Kadı Çeşmesi sokağı başında yer almakta olup odalarından sadece biri günümüze kadar gelebilmiştir.

1869 yılındaki tesbite göre medresede bir dersiâm görev yapmakta ve on sekiz talebe ders görmekteydi; 1918’de yangınlarda evleri yananların ikametine tahsis edilmişti

Fatih ilçesi, Zeyrek Mahallesi’nde bulunan Muid Ahmed Efendi Medresesi, 1640-1647 yılları arasında Şeyhülislam Muid Ahmed Efendi tarafından yaptırılmıştır. Medrese, 1864 ve 1903 yıllarında küçük çaplı tadilat geçirmiştir.

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, yaptığı açıklamada “Yaklaşık 400 yıllık bir medresenin daha doğrusu bir medrese kalıntısının içerisindeyiz burası buradan bir yıl önce sadece şu ortada kalan türbenin olduğu harabe şeklinde bu türbenin olduğu alan kalmış fakat yaptığımız restorasyon projesi ile beraber yaklaşık bir yıldır burada Bilim Kurulu çerçevesinde çalışmalarımız yapılıyor. Önümüzdeki sene içerisinde bu medrese tarihteki fonksiyonuyla doğru orantılı tekrar eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere inşa edilmiş olacak.” dedi.

Muid Ahmed Efendi kimdir ?

Tahsil için İstanbul’a giden Ahmed Efendi, Kınalızâde Fehmi Mehmed Efendi’den ders aldı. Ali Paşa-yı Cedîd (Semiz Ali Paşa) Medresesi’nde onun muîdi olduğu için bu lakapla anıldı. Cemâziyelâhir 1003’te (Şubat 1595) Kınalızâde’den mülâzemet aldı ve müderrisliğe başladı.

Şam, Kahire ve İstanbul kadılığı görevlerinde bulundu. Ebûsaid Mehmed Efendi’nin yerine şeyhülislâmlığa getirilen Ahmed Efendi 20 Rebîülevvel 1057’de (25 Nisan 1647) ölümüne kadar bir yıl üç ay on gün meşihat makamında kaldı.

Sağlığında evinin yakınında inşasına başlanan medrese vasiyeti üzerine ölümünden kısa bir süre sonra tamamlandı ve yanında yaptırılan türbeye defnedildi. Ahmed Efendi’nin kararlı bir kişi olduğu, birçok haksızlığa karşı koyduğu kaynaklarda belirtilmektedir. Çağdaşı Karaçelebizâde Abdülaziz Efendi de onun hakkında genellikle olumlu ifadeler kullanır.

İslam Ansiklopedisi

 

YORUM YAZ




Son Eklenen Yazılar

Dünya'nın En Eski Ekmeği Çatalhöyük'te Bulundu

  Dünyada kentleşmenin olduğu ilk yerlerden Çatalhöyük'teki kazıda 8 bin 600 yıllık "ekmek" bulundu. Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan, Neolitik ...

Unutulan Büyük Türk Hükümdarı Babürşah ve Panipat Savaşı

Tarihte, Türkler tarafından Türkistan’da Selçuklu, Timurlu; Anadolu’da Osmanlı Devletleri gibi, Hindistan’da da muhteşem “Babürlü” veya “Gürganiye” Devleti kuruldu....

1927 Tarihli Uzunköprülü Ali Efendi Çeşmesi'de Suyuna Kavuştu.

Bir vakıf medeniyeti olan ecdadımız bunun bir numunesi olarak hayır niyetiyle yaşadıkları mahalleye , şehre çeşmeler inşa etmişler. Bu çeşmeleri inşaa ederken de dü...