Youtube Video

Tarihin Derinliklerinde Fenerle Yolculuk

Tarihin Derinliklerinde Fenerle Yolculuk

Tarih:2023-12-17 / Hit:283

Fethin sembollerinden, Fatih Sultan Mehmed’in yadigârı Yedikule Hisarı, İstanbul’un odak noktalarından biri. Bütün görkemiyle de çağlara meydan okuyor. Bir zamanlar mescidiyle.... mektebi, çınarı, çeşmesi ve sosyal canlılığı ziyaret eden seyyahlar tarafından hayranlıkla anlatılan bu mekân, son dönemlerinde, kapıları dış dünyaya kapalı şekilde beklemekteydi; güzelim yapı gezilip görülemiyordu.

Fatih Belediyesi bilim kurulu gözetiminde Yedikule Hisarı’nda gerçekleştirilen kapsamlı bir restorasyon sonucu; altyapı ve fizibilite çalışmalarını takip eden süreçle nihayet bu anıt eser kapılarını halkın ziyaretine açtı.

Hisar, bütün alanlarıyla birlikte hareketli bir etkinlik mekânına, âdeta bir kültür sanat merkezine dönüştü. Fatih Belediyesi kontrolünde titizlikle yürütülen restorasyon çalışmaları hâlâ sürmekte. Bu kapsamda Hisar’ın hasarlı duvarlarından başlayarak kulelerini, Altın Kapı ve pilonlarını aslına uygun şekilde onarılıyor, sur içi boyunca uzanan tarihî Mese Yolu’yla Balkanlara kadar uzanan tarihî Egnatya Yolu’nun birleştiği yer olan Yedikule Hisarı içindeki Osmanlı Yolu açığa çıkıyor. Ayrıca İstanbul’un ilk mescitlerinden olup günümüze ancak minaresinin bir kısmı ulaşabilen yapıyı aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmekte.

Zindanıyla nam salan, efsaneleriyle yüzyılları aşan, Türkiye'nin en eski açık hava müzelerinden biri olan Yedikule Hisarı'nda düzenlenen fenerli gece turlarıyla ziyaretçiler, rehber eşliğinde Osmanlı ve Doğu Roma tarihinin kesiştiği zindanları görme fırsatı buluyor.

İstanbul'un fethiyle birlikte Doğu Roma İmparatorluğu'ndan Osmanlı İmparatorluğu'na geçen ve 4 kuleye sahip yapı, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1458'de Top, Kitabeler ve daha sonra 3. Ahmet Kulesi adını alacak üç kule daha eklenerek yedi kulesi bulunan hisar haline getirildi.

Yine Fatih döneminde aralarına surlar ördürülen kulelerin birbirlerine bağlanmasından ardından burada bir garnizon oluşturuldu. Böylelikle iki büyük imparatorluğun tarihi yapıları bütün haline getirilmiş oldu.

Artık Yedikule adını alarak günümüzdeki görünümüne kavuşan hisarda, Genç Osman, Cephane, 3. Ahmet, Hazine, Zindan, Top ve Bayrak adında yedi kuleye sahip yapı oluşturuldu.

Fatih döneminden 3. Murat dönemine kadar Hazine kulesinde Osmanlı İmparatorluğu'nun hazinesinin muhafaza edildiği hisar, aynı zamanda 3,5 asır boyunca hapishane olarak kullanıldı.

Hisarın iki kulesi hapishane olarak kullanıldı

Hisarın hapishane olarak kullanılan iki kulesinden biri olan Zindan kulesinde savaş esirleri, Genç Osman kulesinde ise devlet adamları ve ordu mensupları hapsedildi.

15. ve 17. yüzyıllardaki depremlerde hasar gören hisar, Doğu Roma İmparatorluğunca yaptırılan 4 kuleden biri yıkıldığı için Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen kulelerle birlikte günümüzdeki 6 kuleli halini aldı.

Hisar aynı zamanda İstanbul'un fethinden sonra kurulan ilk kışla alanı olmakla birlikte 18. yüzyılın ortalarında çıkan yangında çok büyük hasar gördü.

İstanbul'a hükmetmiş imparatorluklar tarafından çeşitli amaçlar için kullanılan hisar, şimdilerde Fatih Belediyesinin kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

Tarihin derinliklerinde fenerle yolculuk yapabilirsiniz

 

Profesyonel turist rehberi Turan Oflaz, hafta sonu tam gün kültür turları düzenlediklerini, salı, perşembe ve pazar günleri 20.30 ila 22.30 saatleri arasında fenerli tur gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ziyaretçilerin turdan mutlu ayrıldıklarını ifade eden Oflaz, "Katılımcılarla tüm turu beraber yapıyoruz. Fenerli gece turlarında Yedikule'nin zindanlarıyla ilgileniyoruz. Bu sebeple zindan olarak iki kuleyi dolaşıyoruz. Fenerle gezilmesi, zindanları daha fazla fark ettiriyor. Karanlık bir ortamda ellerimizde sarı renkli fenerlerle gezip dolaşıyoruz. Yedikule Zindanları özel bir destinasyon, Roma ve Osmanlı İmparatorluğu için büyük bir kültürel miras. O yüzden mutlaka herkesin ziyaret etmesini öneriyorum." diye konuştu.

Gece turlarının ardından ziyaretçiler servisle Yenikapı Marmaray, Fatih Belediyesi önü veya Vatan Caddesi'ne bırakılıyor.

Turlara katılmak isteyenlerin Fatih Belediyesinin internet sitesinden ya da aşağıdaki linkten kayıt yapabilir bilgi alabilir.

https://www.yedikulehisari.com/

 

YORUM YAZ




Son Eklenen Yazılar

Dünya'nın En Eski Ekmeği Çatalhöyük'te Bulundu

  Dünyada kentleşmenin olduğu ilk yerlerden Çatalhöyük'teki kazıda 8 bin 600 yıllık "ekmek" bulundu. Konya'nın Çumra ilçesinde yer alan, Neolitik ...

Unutulan Büyük Türk Hükümdarı Babürşah ve Panipat Savaşı

Tarihte, Türkler tarafından Türkistan’da Selçuklu, Timurlu; Anadolu’da Osmanlı Devletleri gibi, Hindistan’da da muhteşem “Babürlü” veya “Gürganiye” Devleti kuruldu....

1927 Tarihli Uzunköprülü Ali Efendi Çeşmesi'de Suyuna Kavuştu.

Bir vakıf medeniyeti olan ecdadımız bunun bir numunesi olarak hayır niyetiyle yaşadıkları mahalleye , şehre çeşmeler inşa etmişler. Bu çeşmeleri inşaa ederken de dü...