Youtube Video

Aşık Yunus'un Kabri 3 Apartman Boşluğu Arasında

Aşık Yunus'un Kabri 3 Apartman Boşluğu Arasında

Cüneyt Günay

Tarih:2020-04-27 / Hit:3016

Bursa manevi açıdan çok zengin bir şehir. Bilinen birçok manevi şahsiyet olduğu gibi bir o kadarda bilinmeyen manevi şahsiyet bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Aşık Yunus Hazretleridir. Yazar Samet Altıntaş, Aşık Yunus Hazretlerinin türbesinin içler acısı durumu ile ilgili sosyal medyada bir paylaşım yapmıştı.

Aşık Yunus Kimdir kabri nerededir?

Aşık Yunus Hazretlerinin kabri çok merkezi bir yerde olmasına rağmen 3 apartman boşluğu arasında adeta gizlenmiş gibi olduğundan o mahallede oturanların bile birçoğu Aşık Yunus Hazretlerinden bi haberdir. Yeşil Türbe’den Emirsultan Camii istikametine Şible Caddesi üzerinden yürürsünüz. Şible Camii’nin yanından geçtikten sonra Emirsultan Mezarlığının başlangıcından önce sağ tarafta Karamazak Sokak bulunur. Bu bayır sokaktan yukarıya 100 metre yürüdükten sonra sizi bir Çınar ağacı karşılar. Bu ağacın arkasında bulunan iki apartman boşluğunda bir kapıdan türbenin bulunduğu yere gidebilirsiniz. Kapıdan giriş yaptıktan sonra içeri dar bir yoldan ilerledikten sonra binaların arasında havalandırma boşluğunda bulunan türbenin yanına gelirsiniz.

Burada dört tane kabir sizleri karşılar bunlardan biri mahaleye adını veren Kara Abdurrezzak Hazretlerine ait hemen yanındaki kabirde merkadı Aşık Yunus yazan kabir yani Aşık Yunus’un kabri bulunmaktadır. Burada aslında eskiden türbe olduğu binaların yapımı esnasında türbe kalıntılarınarastlandığını söylenir.

Aşık Yunus’u bize tanıtan kim?

Aşık Yunus Hazretlerinin tanınmasına vesile olan ise 17. Yüzyılda yaşayan Niyazi Mısri Hazretleridir. Niyazi Mısri Hazretleri, talebeleri ile Emirsultan hazretlerinin kabrini ziyarete giderken “burada Yunus’un kokusunu alıyorum” der. Talebeler koku nerden geliyor diye ısrar edince kabrin yerini gösterir. Bu şekilde kabrin ortaya çıkmasına vesile olur.

Aşık Yunus kimdir?

Aşık Yunus Hazretleri, Yunus Emre Hazretlerinden ayrı bir şahsiyettir. Yunus Emre Hazretlerinen yaklaşık 150 sene sonra yaşamış Emirsultan Hazretlerinin sohbetlerine katılmış ondan feyz almıştır.

Yazdığı şiirlerle bilinir. Yunus Emre Hazretlerine ait diye bilinen Şol Cennettin Irmakları, Sordum Sarı Çiçeğe şiirler, ilahilerinin Aşık Yunus Hazretlerine ait olduğu söylenir.

Aşık Yunus Hazretlerinin kabri şu an 3 apartmanın havalandırma boşluğu arasında. Türbenin açığa çıkması hususunda ne yapılır bilmiyorum ama en azından acilen yapılması gereken kabrin bulunduğu mekan güzel bir şekilde hazırlanıp, Şible Caddesi üzerinde tarihi yol levhalarında ismi belirgin bir şekilde yazılabilir. Bursa ile basılan resmi kaynaklarda kendisinden bahsedilebilir.

 

YORUM YAZ




Yazarın Diğer Makaleleri

Kayseri Seyahatnamesi

Bir şehri yakinen tanımak için en az üç gün kalmak lazım. Bu da çok şükür bize Kayseri’de nasip oldu. Kayseri’yi görmeden evvel Kayseri denilince aklıma muhtemelen ...

İnegöl Fatihi Turgut Alp'a Vefa

Geçen sene İnegöl’e gittiğimde İnegöl’ün tarihi mekanlarını da bir tarihçi olarak ziyaret ettim. İshak Paşa Külliyesi, Osmanlı Hanedanın ilk şehidi Bayhoca’nın kabr...

Fatih'te Su Çeşmeden İçilir

“Su gibi aziz ol”, “Su verenlerin çok olsun” diye dilimize yerleşen dualar vardır. Bu dualarda yer almak içinde ecdadımız suya, sebile, çeşmeye çok önem vererek şeh...
Tüm Yazıları