Youtube Video

Bahçelievler'in 1500 Yıllık Tarihi

Bahçelievler'in 1500 Yıllık Tarihi

Cüneyt Günay

Tarih:2020-01-03 / Hit:7266

İstanbul denilince akla en başta tarihi gelmektedir. Çünkü Roma ve Osmanlı gibi iki büyük imparatorluğa başkentlik yapmıştır. Bu yüzden de yerli ve yabancı birçok turist İstanbul’u ziyaret etmektedir. Avrupa’nın en çok turist alan şehirlerinden biri olan İstanbul’un Ayasofya, Sultanahmet, Galata Kulesi, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Kız Kulesi akla ilk gelen tarihi mekânlarından.

Tarihi mekânlarının yoğun olduğu yerler ise Eminönü, Fatih ve Beyoğlu Anadolu yakasında ise Üsküdar’da yoğunlaştığını görmekteyiz. Peki İstanbul tarihi açıdan sadece birkaç ilçeden mi ibaret ?

İş yerim Bahçelievler’de olduğu için merak edip Bahçelievler’in tarihi ile ilgili kısa bir araştırma yaptım. 1992’de ilçe olan ve sur dışında olduğu için bir şey bulacağımı zannetmiyordum. Ancak 1500 senelik tarihi mekanlar bulunca taaccüb ettim. Bakın neler var neler

Tarihi Çobançeşme Köprüsü

E5’te Küçükçekmece – Yenibosna istikametinde Atatürk Havalimanı sapağını geçtikten sonra TEM’e dönüş güzergahında yeşillik bir alan üzerinde yıllardır önünden geçtiğim akan trafikte 3-5 saniye izleyebildiğim ziyareti trafikten dolayı mümkün olmayan tarihi bir köprü. Sorsanız bu köprü kaç yıllık diye kimimiz 100 en fazla 500 sene deriz. Köprü Roma döneminden kalma nerden baksanız en az 1500 sene. Altı kemerli 38 metre uzunluğunda yontma taşlardan yapılmış Roma dönemi eseri. Ayamama Deresi üzerine kurulmuş iken şimdi suları çekildiği için kuru bir dere yatağı üzerinde arzı endam etmekte.

Çobançeşme Köprüsü (foto Sinan Doğan)

Siyavuş Paşa Kasrı

Bahçelievler Milli Egemenlik Parkı içinde bulunan Siyavuşpaşa Kasrı’nı 1571 yılında Mimar Sinan tarafından yapıldığı tahmin edilmekte. Tarihi köşk, küveki taşıyla yapılmış tipik bir klasik Osmanlı mimarisi örneklerini taşıyor. Bu haliyle klasik dönemlerden günümüze İstanbul’daki tek yapı. Son yıllarda duvarları boyalı ve tinercilerin mekanı olan köşk şimdi Bahçelievler Belediyesince şiir dinletilerinin ve resim sergilerinin gerçekleştirildiği bir sergi salonu olarak halkın hizmetine sunuldu.

 

Milli Egemenlik Parkı İçinde Bulunan Siyavuş Paşa Kasrı

 

Viransaray ( Viran Bosna):

Osmanlı Dönemine ait olan saray, bugünkü Yugoslavya’da bulunan Bosna kentinden ismini almıştır. Önceleri Saray Bosna iken saldırı sonucu yıkıldıktan sonra Viran Bosna adını almıştır. Günümüzdeki Yenibosna adını buradan almakta. Günümüzde tamamen yok olmak üzere bir durumda. Hiçbir işaret açıklama yok. Viransaray ile ilgili en ufak bir levha açıklama yok.

 

Su Sarnıcı

Milli Egemenlik Parkının az ilerisinde bulunan Koca Sinan Çok Programlı Anadolu Lisesi'nin bahçesinde bir tarihi kalıntı var. Bu kalıntı hakkında net bir bilgiye sahip değiliz ancak bir su sarnıcı olduğu söylenmekte okulun bahçesinde olması da dikkat çekmekte. Yanında hiçbir açıklama yok. En azından bilgilendirme açısından bir açıklayıcı levha konulabilir.

 

 

 

 

BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR

  • Korunmamış eser sadece taş kalıntıları kalmış etrafını çevrelemişler. Pes!

    dghmjdghjd

    2021-03-18 00:00:00

YORUM YAZ




Yazarın Diğer Makaleleri

Kayseri Seyahatnamesi

Bir şehri yakinen tanımak için en az üç gün kalmak lazım. Bu da çok şükür bize Kayseri’de nasip oldu. Kayseri’yi görmeden evvel Kayseri denilince aklıma muhtemelen ...

İnegöl Fatihi Turgut Alp'a Vefa

Geçen sene İnegöl’e gittiğimde İnegöl’ün tarihi mekanlarını da bir tarihçi olarak ziyaret ettim. İshak Paşa Külliyesi, Osmanlı Hanedanın ilk şehidi Bayhoca’nın kabr...

Fatih'te Su Çeşmeden İçilir

“Su gibi aziz ol”, “Su verenlerin çok olsun” diye dilimize yerleşen dualar vardır. Bu dualarda yer almak içinde ecdadımız suya, sebile, çeşmeye çok önem vererek şeh...
Tüm Yazıları