Youtube Video

Ankara Savaşı'nın Kaybedildiği An

Ankara Savaşı'nın Kaybedildiği An

Cüneyt Günay

Tarih:2017-05-17 / Hit:15459

Bütün Orta Çağ’ın ( 476 – 1453) en büyük meydan muharebesi olarak kabul edilen Ankara Savaşı Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden biridir. Osmanlı genişlemesini ve fetihlerini 50 yıl geciktirmiş kazanılan bir çok toprağın elden çıkmasına neden olmuştur. Bu kaybedilen yerlerden bazıları ancak en az 100 yıl sonra Yavuz Sultan Selim zamanında alınmıştır. İlk kez bir Osmanlı padişahı esir düşmüştü. Peki ne oldu da daha şehzade iken Kosova Savaşı’nda düşmana amansız darbeler indiren ve 1396 ‘da Niğbolu’da Haçlı ordularını darmadağın eden Yıldırım Bayezid, Ankara Savaşı’nı kaybetti.

Savaşın kaybedilişi ile ilgili Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’in bu ay çıkan “Otağ II Emir Timur” kitabında bakın nelerden bahsediliyor: “ Emir Timur bütün seferlerinde olduğu gibi ilk olarak haber alma teşkilatından en yüksek düzeyde faydalandı. Yıldırım Bayezid’e karşı harekete geçmeden önce kendi lehine Anadolu’da kamuoyu oluşturmak için casuslar gönderdi. Emir Timur, casusları yardımıyla Yıldırım Bayezid’in Hristiyan kadınlarla evlendiği, saray ehlinin ahlakının çürüdüğü gibi bilgiler yaymaya başladı.” Demek ki Timur sadece askeri gücüne ve fillerine güvenmekle yetinmemiş düşmanını savaş öncesi yıpratmak için halkı ve askerle arasını açmak için bir nevi psikolojik harp uygulamış. Buna bir örnekte gene Emir Timur kitabında geçen Kara Tatarları elde etmek için beylerine gönderdiği mektupları verebiliriz. Timur, Tatarlara gönderdiği mektubunda “ Niçin Selçukoğlu tarafından kölelikten azat edilen kulların evlatlarından olan adamın kuluna döndünüz?” diyerek Osmanlıların aşağı tabakadan çıktığını, kendilerinin üstün olduklarını, dolayısıyla Anadolu’da kendilerinin efendi olmaları gerektiğini belirterek onları kendi tarafına çekmeye çalıştığını görüyoruz.

Ankara Savaşı’nın kaybedilmesinde sırtında beş altı asker taşıyan Timur filleri ve Osmanlı ordusunun sol kanat ihtiyat görevindeki Karatatarlar’ın ihanet ederek Timur’un birlikleri ittifak etmesi etkili oldu ancak sanki savaş esnasında yaşananlar sanki savaşı en başta Yıldırım Bayezid Han’ın kaybedeceğini işaret ediyordu.

Ankara Savaşı'nın Kaybedildiği An

Bunlardan biri de daha savaşın başında Yıldırım Bayezid'in eline geçirdiği fırsatı değerlendirmediği andı. Ahmet Şimşirgil Hoca, Emir Timur’da bu olayı şöyle anlatıyor: “…. 27 Temmuz’un ikindi vaktiydi. Timur’un ordusu savaş düzeni almamıştı. Atlarını otlatmaya ve su içirmeye gitmiştilerdi. Ordunun yönü, Yıldırım Bayezid’in geldiği yönde değildi. Bu Emir Timur’un bütün planların değişmesi gerektiği manasına geliyordu. Birlikleri, piyadeleri, okçuları, getirdiği filleri yeniden konumlandırması zaman alacaktı. Yıldırım Bayezid için büyük bir avantaj olan bu durumda Yıldırım Han’ın beyleri, “Sultanım, gelin gafil iken saldıralım” dediler. Yıldırım Han bunu kabul etmedi.” Savaşın kaybedilmesiyle Osmanlı Devleti, I.Mehmet’in tekrar devleti toplamasına kadar geçen 11 yıllık zamanda kardeşler arasında yaşanan taht kavgasına sahne oldu.

Yıldırım Bayezid Han'ın Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki kabri

 

BU HABER HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR

  • Bu güzel yazı için teşekkür ederim

    Erencan Ekici

    2019-02-27 00:00:00

  • Bu güzel yazı için teşekkür ederim

    Erencan Ekici

    2019-02-27 00:00:00

  • Geçmişteki bir savaşı dinle tarikat şeyhleri ile ilişkilendiren gazetecilere teessüf ediyorum.Ankara savaşını Tarikat şeyhlerin talimatları üzere saf değiştiren askerlere bağlayarak bugün ki cematlarında bir gün devlete hıyanet edeceklerini söyleyenler var.

    Mustafa Özdoğan

    2019-09-01 00:00:00

YORUM YAZ




Yazarın Diğer Makaleleri

Kayseri Seyahatnamesi

Bir şehri yakinen tanımak için en az üç gün kalmak lazım. Bu da çok şükür bize Kayseri’de nasip oldu. Kayseri’yi görmeden evvel Kayseri denilince aklıma muhtemelen ...

İnegöl Fatihi Turgut Alp'a Vefa

Geçen sene İnegöl’e gittiğimde İnegöl’ün tarihi mekanlarını da bir tarihçi olarak ziyaret ettim. İshak Paşa Külliyesi, Osmanlı Hanedanın ilk şehidi Bayhoca’nın kabr...

Fatih'te Su Çeşmeden İçilir

“Su gibi aziz ol”, “Su verenlerin çok olsun” diye dilimize yerleşen dualar vardır. Bu dualarda yer almak içinde ecdadımız suya, sebile, çeşmeye çok önem vererek şeh...
Tüm Yazıları